2. Està totalment implantat l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior?

1. Està totalment implantat l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior? Que està succeint en els països que s’està aplicant?

Les directrius privatitzadores recollides al protocol de Bolonia de l’any 1999 s’estan aplicant amb noms diferents i per tot tipus de governs arreu de tota Europa.

Ara bé, no a tot arreu les noves legislacions que instauren les mesures Bolonia han tingut la mateixa acceptació. En aquest escrit voldríem destacar el cas de dos països on els estudiants estan ensenyant les dents, el cas Francès i el Grec.

França:

A França, el govern Sarkozy ha anunciat el seu Projecte de tirar cap endavant la LRU (Llei sobre les responsabilitats de les Universitats) en que seguint la filosofia de la declaració de Bolonya es planteja donar el cop de gràcia al sistema d’ensenyament superior públic.

La resposta no es va fer esperar i des del començament d’aquest curs acadèmic els bloqueigs fets cada matí pels estudiants organitzats impedeixen l’accés a gran part de les facultats del país. Les mobilitzacions de masses al carrer també estan a l’ordre del dia. Les assemblees Generals s’estan succeint per tot el territori, de Toulouse a Lille els estudiants/es s’estan organitzant .

Val a dir que des de les darreres setmanes la crispació dins del col·lectiu estudiantil està creixent entre una gran majoria que recolza els tancaments i petites minories molt violents que estan en contra , arran d’això s’està observant un fenomen especialment preocupant, el dels “Antibloqueig”, normalment persones afins a l’extrema dreta (FN) que es dediquen a assaltar violentament les facultats que resisteixen.

La lluita en defensa de la pública continua oberta.

Grècia:

A Grècia hi van haver mobilitzacions massives al llarg del Febrer i el Març de l’any passat (2006).

Tot comença el 8 de Març de 2006, quan a petició del govern del partit Nova Democràcia (a la dreta de l’arc parlamentari grec) , el parlament aprova el projecte de reforma educativa basat en les directrius establertes a la convenció de Bolonya de 1999. Aquell mateix dia, els estudiants van treure 35.000 persones al carrer.

A Grècia la constitució estableix ben clarament que l’educació es un bé públic, la gestió del qual només pot ser administrada per l’Estat, heus aquí una de les grans controvèrsies que ha generat, ja que per aplicar-la s’ha hagut de modificar la constitució grega.

La nova llei s’enquadra dins de l’ofensiva neoliberal impulsada pel govern de Costas Karamalis, mesures dràstiques de retallada de la despesa pública, (el govern pretén baixar el dèficit fiscal al 2’4% del PIB per arribar així als paràmetres fixats per Europa).

Totes les facultats (més de 400) van estar ocupades durant els dos mesos que van durar les mobilitzacions. Els nivells de seguiment per part dels estudiants van ser altíssims, pràcticament unànime, amb més de 70.000 estudiants donats d’altes a les assemblees que defensaven la universitat pública.

El Comitè Coordinador d’assemblees (CC) ha estat l’òrgan que ha aglutinat els estudiants, (a diferència de França on els sindicats són els que els que estan portant tot el pes de la lluita), aquí les assemblees han tingut un paper cabdal.

Val a dir que les mobilitzacions a Grècia es van saldar amb la victòria estudiantil, quan, després de dos mesos de conflicte, el moviment va fer retrocedir al govern, que va retirar el seu pla de reformes.

[Per a més informació d’altres països, El llibre Negre de Bolonya: http://www.elsepc.org/documents/blackbook.pdf]

extret del web: La lluita contra Bolonya a la UAB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s