Comunicat de l’Assemblea d’estudiants de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB

El matí de divendres 22 d’octubre ens vàrem llevar amb la notícia de la macroredada efectuada per la Policia Nacional espanyola i orquestrada per l’Audiència Nacional contra la joventut independentista basca, un fenomen que porta ja masses anys repetint-se amb assiduïtat però que una vegada més ens ha mostrat que no és aliè a la nostra realitat més propera. Entre les 14 joves detingudes -sis més estan en cerca i captura-, es troba Marina Sagastizabel, una noia que actualment residia a Barcelona i estudiava Sociologia a la nostra facultat. De matinada, com en els temps més foscos de la nostra història recent, van entrar al seu domicili al barri de la Barceloneta i se la van endur sota l’acusació de pertinença a banda armada, amb el pretext que treballava en la recomposició de Segi, organització juvenil basca il•legalitzada pel tribunals espanyols.

La persecució policial i judicial a la que es veu sotmès el moviment juvenil basc, justificat per l’Estat espanyol mitjançant la tesi del “tot es ETA”, colpeja de nou el sector més dinàmic i participatiu de la societat basca, pretenent criminalitzar i dinamitar el futur d’un projecte polític que lluita per assolir els drets socials i nacionals d’Euskal Herria.

Com a Assemblea d’estudiants de la facultat on estudiava una de les detingudes, volem denunciar la vulneració sistemàtica dels drets civils i polítics que pateix una part del poble basc; l’existència de la llei de partits, creada ad-hoc per evitar la representació política de l’esquerra independentista basca i el bloqueig que la repressió de l’Estat espanyol produeix enfront del nou escenari polític que s’ha obert a Euskal Herria d’ençà els desdeveniments d’aquests darrers mesos.

Igualment, volem mostrar la nostra preocupació pel tracte que pugui estar patint la nostra companya i la resta de detingudes en dependències policials sota legislació antiterrorista, doncs aquest marc legal, denunciat sistemàticament per organitzacions i institucions internacionals com Amnistia Internacional i el Relator especial de l’ONU sobre Drets Humans, permet la incomunicació de les detingudes durant cinc dies, sense dret a un metge ni a un advocat de confiança. Les contínues denúncies per tortures contra les forces de seguretat espanyoles, que aquesta setmana portaran a quinze guàrdies civils a seure a la banqueta dels acusats, ens fan témer pel desenvolupament dels interrogatoris als que siguin sotmesos i per la veracitat de les declaracions que d’ells se’n derivin.

Per tots aquests motius i perquè creiem que la defensa dels drets humans ha de ser un pilar bàsic de la nostra societat exigim:

1. L’immediata posada en llibertat de la Marina i la resta de detingudes.
2. El posicionament públic de la Universitat Autònoma de Barcelona en defensa dels drets elementals de la seva estudianta.
3. La derogació de la llei antiterrorista i la llei partits.
4. La desaparició de l’Audiència Nacional com a tribunal d’excepció hereu del Tribunal d’Ordre Públic franquista.
5. L’obertura d’un procés de pau a Euskal Herria, absent de qualsevol tipus de violència, que permeti accedir d’una vegada al poble basc a un escenari on totes les opcions polítiques puguin ser materialitzades en igualtat de condicions.

Universitat Autònoma de Barcelona, 24 d’octubre de 2010
Assemblea d’estudiants de Ciències Polítiques i Sociologia UAB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s